Teema 11: Arendus- ja ärimudelid

Selles postituses jutustan ühest IT projekti arendus- ja ärimudelist

Sammsammuline arendusmudel

Esiteks räägin sammsammulisest tarkvara arendusmudelist, Warframe'i arvutimängu näitel. See on free-to-play mäng, mida juba toetatakse ja arendatakse rohkem kui seitse aastat, mis saab oma kasu mängusiseste ostude eest. Selleks, et selles mängus oleks alati midagi teha ja inimesed mängiksid seda mängu, arendatakse ja väljastatakse iga 3-4 kuud uuendust. 

Sisuliselt, iga uuendus on üks samm, pärast mida mängijad annavad oma arvamust uuenduse kohta ja arendajate meeskond juba analüüsib, kas nad täiendavad veel seda uuendust või teevad midagi uut. Tundub, et see on üsna hea skeem, kuna mängijatel on alati võimalus oma arvamust väljendada ja kuidagi arendajatele mõjuda, aga tegelikult see ei ole nii efektiivne. Üsna tihti nendel uuendustel tekisid disainiga seotud probleemid, millest said arendajad teada ainult pärast uuenduse väljastamist, kui mängijatelt tuli tagasiside. Et seda vältida, oleks võimalik mingit testimisfaasi lisada ka pärast projekti disaini, et neid situatsioone tekiks vähem. Muidugi arengu protsess sel juhul natuke aeglustub, aga kvaliteetse disainiga uuendused võivad tulevikus aega säästa. Kui need on edukad, siis on võimalik tulevikus neid täiendada rohkem ja ei ole vaja tihti alustada uut projekti.

Põhimõtteliselt selline arengumudel selles näides on töötav, aga kui arendajad riskiksid oma puudustest ka vabaneda, siis võiksid nad arenduse protsessi palju efektiivsemaks teha.

Tarkvara rent ärimudel

Head tarkvara rendi näided on kõik populaarsed VPN teenused. Igal nendest on oma plussid ja miinused aga sisu on samasugune, siis räägin nendest abstraktselt.  

Selline ärimudel sobib nendele teenustele väga kenasti, kuna nende klientidel raha on alati olemas, sest need on programmeerijad ja inimesed, kes töötavad vastutavatel ametitel ja nende andmed peavad olema kindlalt kaitstud. Sel juhul kasu on alati garanteeritud. Kliendid regulaarselt maksvad pakkutava teenuse eest.

Teine küsimus juba, kas selline juurdeminek on õige? Tasulise tellimuse ärimudel alati hirmutab suurt osa ostjatelt ja teeb mingit kaupa või teenust kättesaadavatuks paljudele inimestele. Võib olla, kui turvalisusele Internetis pööraksid ühiskonnas rohkem tähelepanu saaksid need teenused olla populaarsemaks ja ilmneks võimalus nendel teenustel oma ärimudelit muuta ja samal ajal ka kasu saada.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Teema 3: Uus meedia...?

Teema 2: Arpanetist Facebookini

Teema 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus