Teema 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Seal kirjutan arvustust Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO kohta.

Mina juba ammu olen teadnud, sõna "hacker" õiget tähtsust, siis käsitasin seda lugemist, nagu oma teadmisi laiend selle teema kohta. 

Selles "juhendis" on hästi seletatud kõik hacker'i puudutavad aspektid. Olulised oskused, kuidas aru saada, et keegi on tegelikult hacker, hacker'i saamiseks eeldused ja kuidas hacker'iks üldse saada. 

Oskuste kohta on üsna ilmselge ja sealsamas täiesti õige dokumentatsioon. Hacker peab eelkõige tehniliste oskustega valdama ja lisaks inglise keelt oskama, sest kogu hacker'ite seltskond suhtleb ja tegeleb inglise keeles. Need tehnilised oskused on programmeerimise keelte teadmine, mis on teineteisest väga erinevad, ja Unixi OSi kasutamine. Oli ka autori poolt tore märkus inglise keele kohta, et selles keeles on väga rikkas tehniliste termide hulk ja seetõttu selle keelega on palju lihtsam tehnilistest teemadest rääkida.

Autor seletab, et hacker'ite kogukonnas on oma majandus, mille peamine valuuta on reputatsioon. Siis, et hacker'iks saada, on vaja et inimene oleks tunnustatud hacker'ite kogukonnas. Enne autor mainib veel kaht punkti, millised peavad olema täidetud: head programmeerimise oskused ja samad eesmärgid hacker'ite kogukonnaga. Mina kaldun arvama, et ilma nende punktideta on võimatu olla tõestatud hacker'ite seltskonnas, kuna need on vajalikud reputatsiooni saamiseks, mis on hacker'iks tõestamiseks eeldus.

Hacker'itel on oma mõtteviis, mis on ka juhendis seletatud. Hacker on probleemide lahendaja ja ta saab sellest lõbu. Tema kõige kurjam vaenlane on igavus ja nüridus jne. Tahan rääkida rohkem sellest, mis on vaja üldse teha, et hacker'iks saada, sest see näitab, millega hacker'id üldse tegelevad. Esiteks on vaja osa võtta open-source software arendusest või isegi ise mingit tarkvarat arendada. Autor veel kirjeldas algaja progressiooni hacker'ite tegevuses. Esialgu ta tegeleb programmide testimisega, seejärel teeb nende debugging'it ja edasi on juba nende modifitseerimine. Kindlasti veel hacker'id jagavad kasulikku infot teine teistega, sest see säästab paljude inimeste aega. Lisaks on hackeri'te infrastruktuuri toetus ja nende kultuurisse ettepanek.

Kokkuvõtteks Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO on arusaadavas ja järjekindlas vormis esitatud hacker'iks saamiseks juhend, mis on ka tunnistatud hacker'ite kogukonnas ja saab kindlasti algaja hacker'eid aidata.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Teema 3: Uus meedia...?

Teema 2: Arpanetist Facebookini

Teema 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus